Labai lengvai pagaminama ir labai skani lašišos sriuba. Jai užteks paprastų ingredientų ir pats gaminimas užtruks apie valandą ir dvidešimt minučių (jeigu virsite sultinį iš kaulų). Žiauriai rekomenduoju pasigaminti būtent tokią lašišos žuvienę ir būtent su sultiniu, ypač šaltuoju metų laiku. Labai gerai išverda bulvės su morkomis, o krapai ir citrina suteikia malonų viduržemio jūros skonį ir aromatą.
Svarbiausias dalykas gerai sriubai – sultinys. Dėl to papasakosiu, kaip išvirti gerą sultinį iš visos lašišos. Kodėl verta pirkti visą lašišą, kaip ją išdarinėti ir ką dar galima iš jos pagaminti, skaitykite čia.
Būtinai išbandykite šią lašišos sriubą, nes:
- Ją lengvai ir gan greitai pagaminsite. Pačią sriubą pagaminsite per 20 minučių, kartu su sultinio virimu užtruksite apie valandą.
- Ji labai lengvo skonio ir super sveika. Šioje sriuboje nėra riebios grietinėlės, todėl ji yra puikus pasirinkimas sveikesnės mitybos link.
- Jai reikalingi paprasti ingredientai. Apart lašišos, kurią rekomenduoju pirkti su akcija ir visą, šiam receptui visą skonį suteiks tokie paprasti ingredientai kaip bulvės ir morkos. Jos neužgoš lašišos skonio, tačiau suteiks daug sotumo.
- Joje atsiskleidžia labai daug įvairių skonių. Svogūnai, česnakas, žolelės, kuminas yra nereali kombinacija šaltuoju metų laiku. Šviežiai išspausta citrina tiesiog tobulai užbaigs šios sriubos skonį.
Ingredientai
Šiai nerealaus skonio lašišos sriubai reikės:
- Svogūnų laiškų, česnako skiltelių, paprikos (pasirinktinai) ir šviežių krapų (pasirinktinai) – pakepinti alyvuogių aliejuje, šie ingredientai suteiks esminį skonį mūsų lašišos sriubai.
- Lašišos sultinio – jam pagaminti naudosime lašišos kaulus, likusius nuo išdarinėtos lašišos, svogūnus, morką, lauro lapus ir druską.
- Morkų ir bulvių – labai plonai supjaustysime šias daržoves, todėl jų nereikės ilgai virti.
- Prieskonių ir prieskoninių žolelių – švieži krapai, džiovintas raudonėlis, kalendros milteliai ir kuminas labai tinka su žuvimi ir jūros gėrybėmis, todėl juos čia irgi panaudosime.
- Lašišos – kadangi mes dar ir taupome, todėl nepirksime brangios lašišos filė vien tik tam, kad iš jos išsivirtumėm sriubą. Tai būtų gana neišmintinga. Ne, mes pirksime visą lašišą, ją išdarinėsime ir šiai sriubai naudosime nuo lašišos kaulų nugramdytus lašišos mėsos gabalėlius. Plačiau apie lašišos išdarinėjimą skaitykite čia.
- Citrinos – patikėkit, šitą ingredientą pirkit net jeigu jam ir nebus akcijos. Absoliučiai tobulai užbaigia šios lašišos sriubos skonį.
Kaip išvirti lašišos sultinį?
Pirma: pakepiname lašišos kaulus


Į skardą patiesiame kepimo popierių, sudedame į ją po lašišos išdarinėjimo likusius kaulus ir šauname juos į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 15-ai minučių. Lašiša išleis savo riebaliukus, gražiai apskrus ir tai suteiks sultiniui dar geresnį skonį.
Antra: pasiruošiame ingredientus sultiniui

Kol lašišos kaulai kepa orkaitėje, mes pasiruošiam ingredientus sultinio virimui: stambiais gabalais supjaustome morką, nulupam du svogūnus, pasiruošiame keletą lauro lapų ir vieną šaukštelį nemaltų pipirų. Į sultinį galite įdėti ir kitų turimų daržovių (saliero šaknį, petražolių kotelius). Užverdame 3 litrus vandens ir pilam į puodą.
Trečia: verdame sultinį


Kai lašišos kaulai baigia kepti, dedam juos į verdantį vandenį puode ir sudedam abu svogūnus, morką, lauro lapus, pipirus ir pasūdome. Verdame ant vidutinės ugnies apie vieną valandą. Baigus virti sultiniui, jį nukošiame.
Ketvirta: pasiruošiame ingredientus lašišos sriubai

Kol verda sultinys, supjaustome svogūnų laiškus, sutriname česnako skilteles, papriką (pasirinktinai) ir krapus. Plonais griežinėliais supjaustome kelias bulves ir morką. Aš į sriubą taip pat dėjau ir 8 cm ilgio likusio poro. Šiame etape taip pat susmulkiname lašišos gabalėlius, kuriuos nugramdėme nuo kaulų.
Penkta: kepiname svogūnų laiškus ir česnako skilteles

Įkaitiname puodą storu dugnu ir pilame šiek tiek alyvuogių aliejaus. Į puodą dedame supjaustytus svogūnų laiškus, sutrintas česnako galvutes, supjaustytą papriką (pasirinktinai) ir smulkintus krapus (pasirinktinai). Keletą minučių pakepame ant nedidelės ugnies vis pamaišydami. Kepiname, kol šie ingredientai paskleis savo aromatą, o svogūnas įgaus sodrią žalią spalvą.
Šešta: į puodą pilame sultinį, daržoves ir prieskonius
Į puodą su pakepintais svogūnų laiškais ir česnakais pilame lašišos sultinį, beriame plonais griežinėliais supjaustytas bulves ir morką. Įberiame raudonėlio, kalendros ir kumino bei pasūdome ir pagardiname maltais juodaisiais pipirais. Viską išmaišome. Padidiname ugnį, kad sriuba užvirtų, o tada ugnį sumažiname iki vidutinės ir verdame maždaug penkias minutes (gali užtrukti ir ilgiau), kol bulvės ir morkos suminkštės.
Septinta: į sriubą sudedame lašišos gabalėlius

Pasūdome lašišos gabaliukus ir dedame į puodą. Sumažiname ugnį iki minimalios ir verdame dar apie penkias minutes arba tol, kol lašiša išverda ir pakeičia savo spalvą. Baigus virti nuimame nuo ugnies.
Aštunta: patiekiame lašišos sriubą su citrina ir krapais

Įmaišome šviežiai spaustos citrinos sulčių ir patiekiame su šviežiai pjaustytais krapais arba svogūnų laiškais.
Kaip žinoti ar lašiša tikrai išvirusi?
Labiau jaudintis reiktų dėl to, kad jos nepervirtumėte. Kai kurie šefai rekomenduoja išvis jos nevirti, o tik įdėti į baigusią virti sriubą ir palikti uždengtą puodą keliolikai minučių. Todėl stebėkite, kad lašiša nepervirtų.
Šiaip ar taip, lašiša bus išvirusi tada, kai ji akivaizdžiai pakeis savo spalvą arba kitaip – taps nebepermatoma, o paėmus ją šakute, ji lengvai atsiplėš.
Kiek laiko lašišos sriubą galima laikyti šaldytuve?
Šiaip aš ją suvalgau per dvi dienas, nes ji yra labai skani. Tai aš labai abejoju, kad jums pavyktų ją šaldytuve laikyti daugiau nei dvi dienas.
Bet kuriuo atveju, nerekomenduojama žuvienės laikyti šaldytuve ilgiau nei tris dienas.

Lengva ir skani lašišos sriuba
Ingredients
Lašišos sultiniui (žuvienei)
- 3 l vandens
- 1 lašišos kaulų
- 1 morkos
- 2 svogūnų
- 5 lauro lapų
- 1 šaukštelio nemaltų juodųjų pipirų
- 1 žiupsnelio druskos
Lašišos sriubai
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1 pundelio svogūnų laiškų
- 0.5 paprikos pasirinktinai
- 4 skiltelių česnako sutrinto
- 1 pundelio šviežių krapų galima naudoti ir džiovintus
- 3 l paruošto lašišos sultinio
- 3-4 bulvių pjaustytų plonais griežinėliais
- 1 morkos pjaustytos plonais griežinėliais
- 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio
- 3/4 šaukštelio kalendros miltelių
- 1/2 šaukštelio kumino
- 1 žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų
- 380 g lašišos gabalėlių
- 1 citrinos
Instructions
Verdame lašišos sultinį
- Į skardą dedame po lašišos išdarinėjimo likusius kaulus (prieš tai iš galvos pašalinę žiaunas) ir šauname į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 15 minučių.
- Kol kaulai kepa, stambiais gabalais supjaustome morką, nulupame svogūnus, pasiruošiame keletą lauro lapų ir vieną šaukštelį nemaltų pipirų. Užverdame 3 litrus vandens ir pilame į puodą.
- Baigus kepti kaulams, dedame juos į verdantį vandenį puode ir sudedame abu svogūnus, morką, lauro lapus, pipirus ir žiupsnį druskos. Verdame ant vidutinės ugnies apie 40-50 minučių. Baigus virti sultiniui, jį nukošiame.
Pasiruošiame ingredientus sriubai
- Beverdant sultiniui, supjaustome svogūnų laiškus, sutriname česnako skilteles, papriką ir krapus. Plonais griežinėliais supjaustome kelias bulves ir morką. Susmulkiname lašišos gabalėlius, kuriuos nugramdėme nuo kaulų.
- Įkaitiname 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejus dideliame puode. Beriame svogūnų laiškus, papriką ir česnaką. Kepame ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami apie tris minutes, kol svogūnai ir česnakai paskleis kvapą. Įdedam 1/2 smulkintų krapų ir maišydami dar pakepame apie pusę minutės.
Verdame lašišos sriubą
- Į puodą pilame lašišos sultinį, dedame bulves ir morkas. Beriame prieskonius, pasūdome. Užverdame, o tada ugnį sumažiname iki vidutinės ir verdame dar apie penkias minutes, kol bulvės ir morkos suminkštėja.
- Lašišos gabalėlius pasūdome ir sudedame į puodą. Sumažiname ugnį ir paverdame keletą minučių, kol lašiša pakeičia spalvą (apie tris minutes).
- Įmaišome citrinos sultis ir tarkuotą citrinos žievelę bei likusius smulkintus krapus ir svogūnų laiškus.